Vi i BISIBE lever av å hjelpe organisasjoner takle sin digitale hverdag. Vårt mål er å være til hjelp i den grad du måtte ønske det. Artiklene er gratis. Ta gjerne kontakt om du trenger mer hjelp.
Alle kan lage logo! 10 viktige punkter på veien
Alle kan lage logo! 10 viktige punkter på veien
Er du i gang med arbeidet på en ny ide eller prosjekt? Identitetsbygging er viktig også internt i en utviklingsfase. Her vil jeg vise deg hvordan du kan lage logo tidlig uten å bruke en formue.
Arbeidet med å finne navn på det nye prosjektet og lage logo en viktig del av idéutviklingen og identitetsbyggingen i et nytt prosjekt. Å lage logo er morsomt, så ikke vent for lenge med å komme i gang med idémyldringer.
Jeg er fanatisk opptatt av å finne navn og å lage logo tidlig i prosessen på et nytt prosjekt. Det nesten slik at når en ide kommer så langt at den skal formes og bearbeides så er et nytt prosjekt født. Alt som er født må ha et navn og en identitet. Herav kommer navn og logo.
I denne artikkelen vil jeg skrive litt om hva jeg tenker om å gi navn og å lage logo i en tidlig fase av et prosjekt. Mange prosjekter kommer ikke så mye lengre enn ide stadiet, det er derfor unødvendig å legge mye tid, arbeid og ikke minst ressurser så tidlig i et usikkert prosjekt.
Likevel, skal prosjektet få opp litt engasjement så må det ha et navn og gjerne en logo.
Hvorfor lage logo?
Både navn og logo er viktig for identiteten til et prosjekt.
Ideutvikling, konseptutvikling og ikke minst gjennomføring er det viktigste man gjør i en tidlig fase av et nytt prosjekt, men uten lidenskap, glede og tilknytning vil man ikke ha motivasjon til å gjøre alt det vanskelige arbeidet.
Identitet skaper følelser og engasjement. Uansett hvor fantastisk en ide er så er det vanskelig å kjenne stort engasjement for et prosjekt ved navn «Prosjekt 2984».
Man bør jobbe med å lage navn og lage logo tidlig for å skape engasjement, identitet, lidenskap og felles kultur tidlig.
Følelsesmessig tilknytning til et prosjekt er derfor viktig for gjennomføringsevnen. Å lage logo og navn bør etter min mening komme tidlig i et prosjekt, akkurat som et barn bør få et navn ganske raskt etter at det er født.
I motsetning til et barn, så er det greit å endre navnet på prosjektet etterhvert. Derfor skal man ikke ta navne- og logo prosessen så alvorlig i begynnelsen.
Lage logo i tidlig prosjektfase
Å lage ny logo bør likevel ikke ta bort fokus fra det som alltid er det viktigste i ethvert prosjekt, nemlig arbeidet med ideutvikling og gjennomføring.
Dersom man har lidenskap for sin nye ide så vil som regel arbeid med å finne navn og lage logo være morsomt og lystbetont.
Dette er grunnen til at jeg aldri arbeider med å finne navn og lage logo på tidspunkt hvor hjernen er opplagt og klar for å løse de store intellektuelle problemene. Tiden på dagen med mest overskudd bør brukes til de store tingene.
Å finne navn og lage logo gjør jeg gjerne i pauser, sent på dagen eller etter arbeidstid.
Da får man gjerne en vitamininnsprøytning og kan pushe litt ekstra mens du brainstormer og søker frem muligheter.
Prosjektet må ha et navn
Det kan føles overveldende å måtte finne et navn på denne ideen så tidlig. Hva om du velger feil og må endre det?
Dette er ikke så mye å bekymre seg over. Poenget med å jobbe med å lage logo og navn så tidlig i prosjektet er todelt. For det første jobber du med intern kultur og identitetsbygging. For det andre er å lage logo og navn en del av en lengre prosess med navn utforming.
Verden er fulle av geniale produktnavn eller merkevarer:
- Apple
- Virgin
- Nike
- Coca-Cola
- Pepsi
Steve Jobs kom tidlig med navnet Apple med inspirasjon fra Newtons fallende eple. Logoen derimot kom på et senere tidspunkt. Apples første logo er en tegning av Newton under treet. Først året etter kom logoen man kjenner i dag.
Nike het Blue Ribbon Sports (BRS) de første fem årene før de endret navn til Nike og laget den berømte swosh logoen.
Noen ganger kommer det gode navnet med en gang. Andre ganger er det en prosess. Derfor skal man ikke ta det så høytidelig i begynnelsen. Tenk på det første navnet og logoen som en arbeidstittel. Lanseringen av det endelige produktet blir som dåpen. Da kan det være greit å være ganske sikker på ihvertfall navnet.
Nettopp det at det kan være vanskelig å komme opp med et godt navn gjør at det er viktig å komme i gang med en uformell prosess tidlig i prosjektet. Kanskje man finner et godt navn tidlig, men som ikke kjennes helt riktig. Når hjernen slapper av mellom arbeidsøktene så jobber underbevisstheten. Dersom å lage logo og navn hele tiden er en del av den aktive prosessen så kan underbevisstheten være til god hjelp. Plutselig en dag så sitter navnet, når du minst venter det.
Det er likevel viktig å ikke bli for knyttet til et navn tidlig i prosessen. Mange ideer og prosjekter har en tendens til å endre karakter, innhold og funksjon i løpet av de første leveårene. Med endrede forhold kan produkter, tjenester eller forretningsnavn gå gjennom en evolusjon som krever at man må lage ny logo og nytt navn.
Lage logo og navn for lanseringen
I utviklingsfasen er navn og logo for identitetsbygging internt, men når produktet skal lanseres i markedet så starter man en prosess med å bygge en identitet i kundenes hoder.
Jo lengre man bruker et navn og en logo offentlig jo vanskeligere og dyrere vil det være å endre det på et senere tidspunkt. Kunder og offentlighet internaliserer navn og logo. Det vil si at de får et personlig forhold til dem over tid. Å lage ny logo for å lansere senere kan føles personlig og møte motstand hos kunder.
Man bør derfor legge inn ekstra arbeid mot slutten av utviklingsfasen dersom man ikke har funnet et godt navn eller laget logo ennå.
Viktig å tenke på ved utvikling av navn
Det viktigste man bør ha i bakhodet når man utvikler navn og lager logoer tilgjengelighet på nett. De aller fleste forretningsvirksomheter, tjenester og produkter må være tilgjengelig på nettet. Dette innebærer at navnet må være tilgjengelig som domene, samt på de viktigste sosiale medier.
Men bør kanskje allerede nå tenke på hva som er markedet man skal inn i. Er det nasjonalt eller internasjonalt marked for dine produkter? Det internasjonale .com domenet kan det være vanskelig å finne tilgjengelige domenenavn for vanlige skrivemåter, mens .co, .net, .org, .ai og nasjonale domener under .no ofte kan være lettere å finne.
Prosessen med å finne navn er verdt en artikkel for deg selv og det skal jeg skrive om en annen plass. I denne omgang går vi nå ut fra at du har funnet et navn du vil bruke og skal lage logo.
Det finnes redskaper på nett som kan brukes for å sjekke over flere domener og Sosiale medier hva som er tilgjengelig.
For å gjøre en rask sjekk om navnet du ønsker er tilgjengelig kan man bruke:
Her kan du sjekke om navnet er ledig på alle de store sosiale mediene og de største Domenene.
Lage logo
Det første man tenker på når man skal lage logo er kanskje at man ikke kan tegne, men å lage logo trenger ikke være så omfattende dersom man slår seg til ro med at den skal ha en foreløpig funksjon.
Det er ingen grunn til å ansette en grafisk designer helt ennå. Dersom du tenker igjennom kjente logoer og merkenavn som du kan kjenne igjen så er mange ikke kjent for logoen slik som Nikes swosh logo, men heller på hvordan de skriver navnet.
Veldig mange merkevarer klarer seg faktisk fint uten en logo. De bruker måten firmanavn eller produktnavnet skrives på som logo.
Både Amazon, Coca-Cola, Virgin og 3M er ikke kjent for logo, men hvordan navnet er skrevet.
Derfor er det første man kan gjøre når man har et aktuelt navn å sjekke hvordan navnet ser ut i forskjellige fonter.
Man kommer lang med å bruke navnet du har valgt og forsøke å finne en kul font og farge og mange bruker faktisk kjente og kjære fonter som er lett tilgjengelige på nett.
I følge Ebaq Design er disse de vanligste fontene bedrifter bruker til å lage logo:
Noen av disse koster litt å bruke, mens andre er gratis. Google tilbyr mange fonter helt gratis og dersom man går til så kan du skrive inn navnet og sjekke hvordan det ser ut i alle Googles fonter.
Her er det mange meget gode fonter, men legg spesielt merke til til disse fontene for å lage logo:
- Roboto
- Open Sans
- Lato
- Montserrat
- Source Sans Pro
- Raleway
- Anton
Hvis ingen av disse fontene fungerer for deg. Kanskje du vil prøve deg på noe mer fancy som Coca-Cola. Da kan du bruke følgende sider:
Her kan du laste ned fontene du vil prøve ut. Du bare dobbeltklikker på filen og bruker programmet som åpner seg til å legge fonten inn i ditt fontbibliotek. Deretter kan du skrive med fonten i alle dine tekst program på din PC.
Fontens rolle som logo
Når du skal lage logo ved bruk av navn og font så kan forskjellige variabler innen samme font gjøre mye for uttrykket. Du kan skrive ordet med stor bokstav og resten små, eller du kan skrive med stor bokstav på forskjellige steder i navnet. Vær kreativ. Lek og prøv deg frem.
Det er forholdsvis vanlig å skrive logoer med alle bokstavene store. Særlig når man bruker San Serif fonter som Helvetica, men her finnes ingen regler. Hva med å prøve alle i små bokstaver?
Legg inn .no eller .com på slutten i små eller store bokstaver. Kanskje domene henget kan være i halvparten så stor font som resten? Lek deg frem.
Andre variasjoner man kan leke med er farger. Lek gjerne med farger. Prøv alle bokstaver i en farge. Kanskje det er naturlig å prøve med noen bokstaver i en farge, mens andre har en annen.
I starten kan det være greit å holde seg til svart. Alle logoer, uansett farger burde kunne se bra ut i svart på hvit bakgrunn eller hvit på svart bakgrunn. Dessuten er fargekoder viktig i psykologi. Farger kan dermed ubevisst sende signaler du vil eller ikke vil sende kundene.
Fargekoder vil vi ikke gå inn på her, men ta opp i en senere artikkel.
Sans Serif, Serif eller Script typer
Dette tilsvarer tre forskjellige hovedgrupper av fonter.
Serif fonter er typiske fonter man ser for seg er skrevet på en gammel skrivemaskin.
Sans Serif er renere fonter som Helvetica eller Google logoen.
Script fonter er håndskrift som er typisk for Virgin eller Coca-Cola.
Håndskrift logoer kan være veldig virkningsfulle, men kan være vanskelig å få til som nybegynner. Det kommer litt an på bransjen man skal inn i, men jeg tenker ofte at Serif fonter kan fungere bra for medier og design, Sans Serif for tyngre bransjer som advokat eller konsulentbyråer, mens Script fungerer innen restaurant, forbruker varer etc.
Dette er min personlige feeling, så ikke ta meg på ordet. Husk bare at script bør ikke brukes med all bokstavene store.
Alle logoer bør være lette å lese noe som kan være en utfordring for script fonter. Vær sikker på at man klarer å lese logoen med ett øyekast før du bestemmer deg for å gå for å lage logo i script font.
Jeg liker personlig disse script fontene til å lage logo:
Ebaq Design foreslår disse fontene til å lage logo med script fonter:
Lage logo som ikon
Til nå har vi snakket om hvordan man kan lage logo ved å bruke en god font slik at man bruker navnet og lager en logo.
Kanskje du har lyst til å leke litt med et icon som logo i tillegg. Også her trenger man ikke løpe til en grafisk designer da det finnes mange gratis alternativer der ute som kan hjelpe deg med et godt gratis utgangspunkt for å lage logo som et ikon
Et godt nettsted for å finne gratis ikon, og mange andre grafiske ideer for utviklingsarbeid er Freepik. På Freepik kan du finne mange grafiske ressurser til helt gratis bruk så lenge du ikke er i gang med å tjene penger. Freepik har også mange gode ressurser som du kan betale for også og de er mye billigere enn de fleste andre Stock Image tjenestene på nettet. For noen få dollar i måneden får du ubegrenset nedlasting av grafiske ressurser.
Her kan du finne logoer til både bruk og til inspirasjon.
Lage logo for merkevarebygging
Når prosjektet begynner å ta form og tid for lansering nærmer seg blir ennå viktigere å få på plass endelig navn og logo.
Viktigheten av profesjonalitet beror mye på størrelsen i prosjektet og omfang. Et lite enkeltmannsforetak med en ansatt vil trenge mindre grad av merkevare og identitetsbygging enn et stort online prosjekt.
Generelt sett kan man si at jo mindre direkte nærkontakt man har med kunden jo viktigere er det å bygge tillit gjennom en profesjonelt utformet online profil. Dette inkluderer å lage logo som er profesjonelt utformet.
Dersom man er usikker på om navn og logo du har laget holder mål så kan det være greit å sjekke med familie og venner, men vær obs på at de ofte ikke vil såre deg. Det er heller ikke sikkert de er de beste til å bedømme ditt arbeid profesjonelt.
Dersom du er åpen for konstruktiv (og mindre konstruktiv) kritikk så kan du legge ut forslag på Gründerklubben. Du vil raskt få en følelse av stemningen der i protokollen eller negativ retning.
Spør oss om hjelp
Du kan selvfølgelig også ta kontakt med oss. Vi i BISIBE elsker å være en ressurs for alle, uansett størrelse på pengepungen.
Vi vil alltid gi en oppriktig og ærlig tilbakemelding slik vi ser det. Vi slakter ikke noe fordi vi vil ha flere oppdrag.
Er navn og logo bra, så sier vi det. Er den brukbar, men trenger noen endringer så vil vi fortelle deg det og du kan selv gjøre endringen eller leie oss til å gjøre det.
Holder den ikke mål så forteller vi deg hvorfor og du kan selv velge hva du vil gjøre videre. Vi vil uansett gi deg topps for videre fremgang i arbeidet ditt med å lage logo.